středa 20. července 2011

HIV roadshow a úžasné odpoledne v sirotčinci

Ráno jsme si zkusili místní vstávaní 0600! Vše začíná už v 0700, jelikož se již od 0430 modlí, připadá jim to tu normální. No a kam my jsme vstávali? Na první přednášku na střední škole. Našim úkolem je mluvit s dětmi o tom co je to HIV AIDS a jak se mají chránit. Což je poněkud složité, když je SEX a vše okolo tabu a nesmí se o něm mluvit.
Ve škole bylo 16 dětí ( podle plánu bylo 40) a celou hodinu vedli místní AIESECáří, občas i v bahasa, takže naše role byla zeptat se co o HIV ví, pomoc jim připravit odpovědi na otázky a hlavně se usmívat.)

Odpolední roadshow další škola zrušila, tak jsme se vydali do místního sirotčince. Cesta byla dlouhá a vedla až k malým vesničkám, ale stálo to za to. Pracovník sirotčince nám ukázal, jak děti žijí, kde spí, jí a pak si pro nás připravili přivítání v altánku. Celkem asi 75 dětí! I když nemluvili moc anglicky, představili jsme se jim (já, Honza, Lara z Holandska), rozdali sladkosti a potom s nimi zkoušeli různé hry.
Nejprve se styděli, takže jsme jim zpívali písničky my (žádná nás nenapadla kromě Jingle Bells:) a tančili „Lele“ a „Ice-cream and cake“. Smáli se a měli radost, tak jsme přidali i jednoduché hry a moc se bavili. Nakonec nám zazpíval i místní chlapeček. Děti byli moc roztomilé! Různého věku (většina 8-16). Všichni se s námi chtěli fotit (překvapilo nás, že někteří měli vlastní mobil). Blížil se večer a museli jsme se rozloučit. Fakt super zážitek! Určitě chceme přijet znovu a pomoc jim učit se anglicky , jen najít řidiče…

Žádné komentáře:

Okomentovat