sobota 20. srpna 2011

Gili Islands


Zvětšit mapu



Ve středu se vydáváme na další dobrodružství na GiliIslands – 3 malé ostrůvky blízko Bali. V 6 ráno pro nás přijede autobus do hotelu. V cestovce, kde jsme si zájezd kupovali, nám řekli, že přijede pro nás ta paní, která nám zájezd prodávala, abychom nasedli do správného autobusu. Paní nepřijela, ale mají moje jméno, tak nasedáme, i když se cestou třeseme, jestli opravdu jsme v tom správném autobus. Autobus nás zaveze do přístavu (1,5 hodiny) a odtud jedeme speed boat (1,5 hodiny) na hlavníostrov Gili Trawangan . Cesta mi neudělá vůbec dobře, takže když vysedneme, musím se chvilku z těch vln zmátořit.

Rozhodli jsme se, že chceme bydlet na menším ostrůvku – Gili Air, který nám všichni doporučovali, že je ideální pro páry, a že tam lidi jezdí na líbánky. Proto začneme hledat loď, která nás na ostrov doveze a máme 2 možnosti buďto si vzít soukromou loď, za 250 000 rupií (500 Kč), nebo čekat na veřejnou loď do 4 hodin (46 Kč za osobu), rozhodneme se pro druhou možnost a jdeme se naobědvat do místní restaurace na pláže a potom na pláž. Ve 4 odjíždíme na Gili Air, cesta zabere asi půl hoďky.

V průvodci, který máme píšou, že nejlevnější ubytování, které můžeme dostat je za 300 Kč na pokoj, ale je až na druhé straně ostrova. Proto se rozhodneme vydat se přes celý ostrov (asi 2,5km) a cestou se ptáme v každém ubytování na pokoje. Dostáváme odpovědi, že mají plno, nebo že cena za pokoj je 1400 Kč a výše, takže pomalu ztrácíme naději. Poslední možné ubytování (nakonec se ukáže, že je to to naše z průvodce) nám nabízí cenu 600 Kč za pokoj a my s radostí přijímáme. Později se ukáže, že je to kvůli ramadánu, kdy jsou všechny ceny dvojnásobné. 

Ubytováváme se v bungalovu se studenou vodou, ale pěknou postelí a hlavně je přímo na pláži, takže z postele do moře to máme asi 10 m. Když se vykoupeme, tak využijeme houpací síť na odpočinek a poté procházku mořem, při západu slunce – celkem romantika:) Po romantice vyrážíme na procházku a večeři. Celý ostrov je malý, míjíme pouze restaurace, či ubytování, všechno v místním stylu. Jinak je ostrov zcela opuštěn. Usazujeme se v bambusovém lehátku na pláži (v restauracích mají zvláštní lehátka pro dva, takže večeříte v polosedě) a dáváme si dobrou večeři samozřejmě s fresh džusem.

Není nic lepšího než lenošit na pláži, takže celý čtvrtek strávíme ležením na pláži, šnorchlováním a pozorováním rybiček, pitím fresh džusů, nebo milkshaků, prostě těžká dřina:). Večer celý utahaný se vydáme na procházku, abychom si v restauraci vybrali asi z 10 druhů ryb a ukázali tu naší, kterou nám mají ugrilovat – pochoutka. Škoda, že tu nemůžeme zůstat déle.

Žádné komentáře:

Okomentovat